Dobré jídlo a fotografie z Korsiky. Cestování. Olivový olej podporuje imunitu, mírní bolesti a záněty, rozpouští v organismu hleny, působí proti únavě a zácpě, proti poruchám trávení, onemocnění jater a kloubů.

Příroda jezírka Korsiky ideální pro dětské hry

Olivový olej se začíná přepalovat teprve při teplotě 210 stupňů Celsia. Až do této teploty si zachovává důležité a zdraví prospěšné látky. Pro tepelnou úpravu pokrmů je tak prý dokonce vhodnější než tuky jako máslo, slunečnicový olej nebo sádlo. Všestranně použitelný je i extra panenský olivový olej, který se hodí pro studenou i teplou kuchyni.

Olivový olej
Složení mastných kyselin je podobné jako v mateřském mléce. Napomáhá zdravému růstu kostí u dětí, významně podporuje imunitu, mírní bolesti a záněty, rozpouští v organismu hleny, působí proti únavě a zácpě, proti poruchám trávení, onemocnění jater a kloubů.
Obsahuje vitamín E a minerály jako vápník, draslík, železo, fosfor. A také - má úžasnou vůni a barvu. Starověký básník Ovidius napsal, že olivový olej má nadpozemské vlastnosti a stejně jako med, je prý pokrmem bohů. Nic nám však nebrání v tom, abychom si ho dopřáli i my - obyčejní smrtelníci.
Zlatý, stříbrný, bronzový a bramborový...

Podle způsobů zpracování rozlišujeme tyto druhy olivových olejů:

1. Extra panenský (extra virgin nebo extra verginee) se vyrábí mechanickým lisováním za studena. Tato šetrná výroba nezpůsobuje žádnou změnu kvality přírodního extraktu z oliv. Proto je extra panenský olivový olej nejkvalitnějším produktem. Jako jediný druh olivového oleje si zachovává antioxidanty, minerály a vitaminy prospěšné pro organismus. Je možné používat ho také na tepelnou úpravu jídel.
Sušená uzená kýta (Corse)
2. Panenský olivový olej (virgin oil) je méně kvalitní variantou prvně uváděné kategorie. Získává se z oliv taktéž mechanickým lisováním, bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Jeho chuť a kvalita však není tak dokonalá jako u extra panenského. U nás se tento druh samostatně neprodává.
3. Olivový olej (pure oil) je směsí většinového množství rafinovaných olivových olejů s minimálním množstvím oleje panenského (aby mohl být olej klasifikován jako pure, podle normy stačí přidání pouhého 1 % extra panenského oleje na jeho celkový objem!). Převážnou většinu směsi tvoří chemicky upravovaný olej, jehož blahodárné vlastnosti jsou rafinací zničeny. Je téměř bez vůně.
4. Nejméně kvalitní je olej z ‚olivových výlisků‘ (tzv. Pomace nebo Sansa d'Oliva). Vyrábí se z olivové drti, tedy odpadu, který vzniká po vylisování oliv. Tímto způsobem získaný olej nesplňuje kvalitativní ani chuťové limity a musí se dále chemicky rafinovat. Původní chuť olivového oleje je u výsledného produktu zcela potlačena.

Při výběru olivového oleje pozorně čtěte etikety. Musí být na nich uvedeno, o jaký olej se jedná (extra panenský, panenský atd.), obsah mononenasycených (kyselina olejová) mastných kyselin by měl být vyšší než 71 %, polynenasycených 7-8 %, množství nasycených tuků by nemělo překročit 13 %. Všechny tyto důležité informace je výrobce povinen uvést na etiketě svých výrobků. Pokud je tam nenajdete, olej nekupujte.

Barva oleje není znakem jeho kvality. Její odstín závisí na barvě plodů, podnebí a typu půdy. Obecně ovšem platí, že v kvalitním extra panenském oleji vždy převládají zelené tóny. Pokud uvidíte na dně lahve nějaké nečistoty, jedná se o vysrážené lecitiny, které nejsou na závadu.

Italové na olivovém oleji běžně smaží i pečou. U nás se však nejčastěji používá ve studené kuchyni, protože převládá názor, že tepelná úprava poškozuje oleje lisované za studena. Je to omyl. Teplotní hranice, do které je extra panenský olivový olej schopný odolávat přepalování a vylučování zdraví škodlivých látek, je 210 °C. Pro zajímavost, slunečnicový a sójový olej se přepaluje už při 180 °C, margarín při 150 °C, máslo při 110 °C.
Pokud nebudete na extra panenském olivovém oleji dlouho nebo opakovaně smažit, nepřekročíte danou teplotu (tzv. kouřový bod), olej nepřepálíte a nezničíte důležité živiny. V opačném případě (a to se týká i ostatních olejů) v něm vzniknou zdraví škodlivé látky. Důvod, proč se u nás nepoužívá extra panenský olivový olej na smažení nebo pečení, může být nejenom jeho vyšší cena, ale i pronikavé olivové aroma, které ovlivní chuť jídla.
Ne každý si zvykne na řízek s olivovou příchutí. Zkuste jím však pokropit krajíc čerstvého křupavého chleba, čerstvé těstoviny, pečené brambory nebo ho přidejte ke šťouchaným bramborům místo másla. Extra panenský olej chutná skvěle na vařené zelenině, pečené rybě, s avokádem nebo mozarellou...

Olivy jsou ovoce a olivový olej je vlastně ovocná šťáva. Vzduch, teplo a světlo mohou způsobit, že jeho chuť bude žluklá a máslovitá. Kontakt s kyslíkem mu neprospívá, proto je ho potřeba dobře uzavírat. Při skladování v teple dochází k chemickým reakcím, které podstatně sníží kvalitu oleje. Proto ho v létě raději skladujte v lednici na chladnějším místě. I když se pod vlivem chladu může zakalit, neztrácí vůni ani chuť.

Dobroty v průvanu
Ideální teplota skladování je 14 °C. Olej však můžete uchovat i při běžné pokojové teplotě kolem 22 °C, pokud ho uložíte na tmavém místě se stálou teplotou. Pro tento účel jsou vhodné skleněné, nerezové nebo porcelánové nádoby. Nekupujte olivový olej v plastových lahvích. Při nákupu kontrolujte datum výroby a hranici použitelnosti. Starý olej ztrácí chuť i kvalitu.
Jak poznáte dobrý olivový olej?
Horší druhy oleje zanechávají v ústech pachuť. Někdy octovou, kovovou, zatuchlou nebo příliš pálivou. Pokud budete testovat oleje, zkuste porovnat čistý olivový (pure) s extra panenským (extra virgin) a pochopíte ten rozdíl. Když přivoníte k čerstvému extra panenskému oleji, ohromí vás bohatá vůně posečené trávy, beze stopy chemikálií. Jeho aroma bude intenzivnější, pokud trochu oleje nalijete do malé sklenice a zahřejete ji v dlaních. Potom usrkněte olej s troškou vzduchu a převalujte ho na jazyku. U jeho kořene ucítíte nahořklou chuť. Nakonec polkněte. Možná bude trochu ostrý, až zakašlete. Jeho pepřové ‚uštknutí‘ je však důkazem, že je čerstvý a správně zpracovaný.


Cs.wikipedia.org, Corse fotografie, český bulvár super.cz




MENU jsou štítky ne jídlo - tady najdete všechny odkazy

Áji Alena Vránová Alessandra Mignacca Amazing Grace Amerika AMOR UT LACRIMA Anna Netrebko Anne Sophie Mutter Antická mytologie Antonio Vivaldi Banán Benátky - Italie Bílá růže Boney M Božejáci Brilianty Bylinky Celline Dion Cesta pro lásku cestování Cinderella Citáty Čajkovskij Tschaikowsky Čtyřčata Dělání Den pro tebe Dětská radost Diamanty Divoký horský tymián Dobré jídlo Dobrý vtip Donald Trump Drupi Dvojčata a housle Edith Piaf El Condor Pasa Enrico Iglesias Enya Fernando Lopez Folklorní slavnosti Fotogalerie celebrity Fotografie Gianna Nannini Goodbye My Lover Heligonka Historie našeho mládí Hmyz Hněv milenců Hory Houbaření Houby Hudba pro radost Hvězdy Chile - Atacama Chile - Patagonie Chtíc aby spal Internet Írán Irsko It's a Long Way to Tipperary Jahody Jea Paul Belmondo Jen pro ten dnešní den Ježíšek Jiří Vašíček Jít pro lásku Jižní Amerika John Denver Jordánsko Josef naše láska Judith Durham The Seekers Kanada - USA Karel Kryl Karel Kryl a Láska bláznivá Keep smiling Kocourek kodex Koledy Kolotoč svět Komentář Korsika Krajino krajino Krásná dudačka Krásné je žít Květinové štěstí Kvítek jabloňový Kylie Minogue Lada Láska Laura Lavičky Leonardo da Vinci Les Letectví a kosmonautika Léto Líbej mě Lída Baarová Lidová muzika Lidové písně Lindsey Stirling Lipový čaj Loudá se půlměsíc Love Story Maceška Marcus Tullius CICERO Marie Rottrová Megan Fox memory Merry Christmas Michael Jackson Mike Oldfield Milan Kundera Mireille Mathieu Mix videa Modlitba Modrý sarafán Moře Most přes řeku Kwai Moudro pro tento den Mustangs Nana Mouskouri Naše kuchyně O Shenandoah Ocamova břitva Olivový olej Olympic Once Upon A Time In The West Osobnosti foto i videa Ostrov Ovidius Paměť Paul Anka Diana Peníze Perský kocourek Sammuel Peru Petr Novák Petra Petula Clark Phil Collins Pivní etický kodex Poděkování Poušť Praha matka měst Prezident Prodaná nevěsta Přátelství Předehra Případy Příroda a my Příroda a zdraví Příroda kvete Přítel Psychosomatická medicina Radkin Honzák Radůza Rande Rangers Rebelové - Mně se líbí Bob Red Hot Richard Adam Rita Pavone Rock and roll Roční období a my Rodina Roman Šebrle Řecko Řeka Sám se sebou Sammuel Santorini SERIÁL Sestra sestřička Sex Music Shakira Sissel Sladké višně Slovensko Smích Spánek Srdce jako kámen Stres Sulika Svatba Svoboda je štěstí Šperky Šťastné dětství Štěstí Švýcarský salašnický pes Tenkrát Tenkrát na západě The Shadows Tine Thing Helseth Trompete Trubka Twist U Zborova Úsměv Úsměv Anny Úsměv pro mne Úvod Úvod a přivítání Václav Havel Vanessa Mae Vánoce Verše jako píseň Veverka Videa o lásce Víno a enologie Vitaminy Vivaldi Vlado Kumpan Vosa útočná Vosy Vtipy a humor Výlety Vyznání pro Pepču Vzpomínky W. A. Mozart: Turecký pochod Waldemar Matuška Webové kamery Weekend What is love When I Fall In Love Yvetta Simonová Yvonne Přenosilová Zahrada Zakynthos Zaláskujte se Zamilovaný Závrať lásky Zdeničko má Zelenina Zlatá šedesátá

OBLÍBENÉ a VYBRANÉ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...